Gândiţi-vă la viaţa ursului: dintr-un punct de vedere, treaba lui e simplă. Primăvara iese din bârlog şi începe imediat să depună straturi de grăsime, pentru a fi pregătit de iarna următoare. Noi nu avem o treabă chiar atât de uşoară: schimbările prea abrupte ne cauzează probleme de sănătate, ba chiar şi statul îndelungat în bârlog (dacă e un bloc de 10 etaje, tot bârlog se numeşte) e bine să fie urmat de un set de analize de bază. Bineînţeles, analizele se efectuează după consultarea medicului de familie, pentru că diferă în funcţie de sex, vârstă şi istoricul afecţiunilor, există însă unele de bază pe care nu strică să le repetăm anual pentru a prinde la timp de urechi anumite condiţii medicale. Iată care sunt acestea:
1. Afecţiuni ale sângelui şi inflamaţii
Vorbim aici de un quartet de teste de sânge, care de multe ori se fac împreună.
- Hemoleucogramă: ajută la depistarea anemiei şi chiar a leucemiei. Nu e nevoie să detaliem de ce e bine ca această din urmă condiţie să fie depistată la timp.
- VSH: este un indicator complex, care diferă în funcţie de vârstă şi de sex. Dacă e prea mare, poate fi un semn de pneumonie, poliartrită sau infecţii; valoarea e prea mică atunci când pacientul suferă de o insuficienţă congestivă, afecţiuni renale sau ale măduvei osoase.
- Fibrinogen: este un indicator care se modifică în cazul inflamaţiilor acute.
- Proteina C reactivă: un alt indicator al afecţiunilor inflamatorii.
2. Tulburări metabolice
Descrierea de mai sus e oarecum improprie, veţi vedea de ce. Pe de altă parte acestea sunt teste care, dacă valorile nu sunt cum trebuie, vă vor aduce o restructurare a frigiderului şi a cămării:
- Glicemia: nu poate lipsi din niciun set de analiză de rutină. Glicemia mărită temporar poate însemna doar că aţi exagerat cu ciocolata în ziua anterioară; pe de altă parte dacă problema persistă, medicul vă poate recomanda să începeţi un tratament pentru diabet.
- Profilul lipidic: se referă la valoarea colesterolului şi a trigliceridelor şi trebuie să fie luat în serios, pentru că poate indica probabilitatea crescută a unor afecţiuni cardiovasculare. Colesterolul rău (LDL), acela cu care ne alegem, vai! După multe porţii de cartofi prăjiţi, se depune pe pereţii arterelor şi ajunge să le înfunde.
- Ionograma: indică dezechilibre de vitamine şi minerale în corp. Concret, poate arăta o lipsă de calciu, magneziu sau fier.
3. Analize care privesc organele interne
Funcţionarea organelor interne e relevată de prezenţa unor enzime sau hormoni în fluxul sanguin:
- Transaminaze: indică funcţionarea optimă a ficatului.
- Creatinină serică: o valoare care diferă de normal arată o neregulă în funcţionarea rinichilor.
4. Probe de urină
Probele de urină, precum sedimentul de urină sau sumarul urinar, indică iarăşi gradul de funcţionare al rinichilor. Este importantă monitorizarea acestui aspect: o disfuncţie a rinichilor înseamnă că se acumulează în organism toxinele care ar fi trebuit să fie eliminate.
5. Alte teste
Multe din afecţiunile comune – unele chiar destul de grave – pot fi prevenite prin efectuarea regulată a acestor teste de bază:
- Electrocardiograma: este un test util şi rapid pentru monitorizarea activităţii inimii.
- Spirometria: se foloseşte pentru diagnosticarea afecţiunilor pulmonare.
- Ecografia: este o tehnică rapidă, care indică modificări structurale ale organelor interne.
- Examenul dermatologic: poate părea ciudat că îl includem printre analizele de bază; pe de altă parte melanomul – cancerul de piele – este afecţiunea oncologică cu cea mai rapidă dezvoltare.
Măsurarea tensiunii arteriale, auscultaţia şi palparea tiroidei sunt iarăşi teste pentru care ar trebui să ne facem timp periodic.
Acestea sunt doar analizele de bază, pe care omul le efectuează preventiv. Ele vor îndrepta, dacă vreţi, medicul pe o cale, dar vor fi coroborate cu alte teste în vederea diagnosticării unei afecţiuni. Pentru cele mai multe nu trebuie să vă deplasaţi până la un laborator, pentru că sunt disponibile şi la domiciliu. Consultaţi lista de servicii Beesers şi solicitaţi recoltarea de probe biologice, pentru ca niciun aspect al ieşirii din bârlog să nu vă ia prin surprindere.