Cine mai ştie în ziua de azi cum funcţionează toate lucrurile pe care le folosim? Nu, nu e o întrebare retorică: se strică maşina de spălat, iar noi îl bodogănim pe bărbatul casei să o repare imediat, deşi poate ar fi mai economic să lase ţevile în pace. Nu de alta, dar despre mare parte din ele nici nu ştie cum se numesc! La fel e şi cu testul PCR: auzim de el de vreun an; cu toate acestea, dacă am fi treziţi brusc din somn, poate că n-am şti de la ce vin iniţialele care-i formează numele. Să lămurim aşadar odată pentru totdeauna problema testului PCR:
De la ce vine abrevierea RT PCR?
Numele complet al testului este Reverse Transcription Realtime Polimerase Chain Reaction. Ok… Clar că nu-i prea vine omului pe limbă.
Ce este testul RT PCR?
Este considerat standardul de aur în testarea pentru Covid19. Acest test detectează ARN-ul viral la poarta de intrare în organism (adică în cavitatea nazofaringiană), fiind capabil să depisteze virusul în cel mai scurt timp posibil. Costul testului RT PCR este mai mare, iar timpul de aşteptare al rezultatului e mai îndelungat. Avantajul acestui tip de test e însă precizia: prezenţa virusului poate fi detectată chiar la pacienţii asimptomatici, cu o încărcătură virală mai mică. În momentul de faţă în multe ţări intrarea se face pe baza unui test RT PCR, ba mai mult: certificatul digital european privind Covid, cel pe baza căruia se va putea face accesul în toate statele membre ale Uniunii Europene, se va putea elibera şi pe baza unui test PCR efectuat recent.
Cum se face testarea?
Testul RT PCR va începe cu o recoltare de secreţii nazofaringiene. Este recomandat să nu mănânci, să nu bei, să nu fumezi, să nu te speli pe dinţi şi să nu mesteci gumă cu 4 ore înaintea recoltării. Probele biologice se colectează cu un băţ flexibil, cu un tampon de vată în capăt, care este inserat în nasul celui care se testează. După colectare, tamponul de vată este sigilat şi trimis spre analiză la un laborator.
Tehnicienii de laborator efectuează o procedură de extracţie, prin care este izolat materialul genetic al virusului (ARN). Sunt apoi folosite substanţe chimice speciale şi un aparat pentru a multiplica materialul genetic. În timpul acestui proces, una din substanţele chimice produce o fluorescenţă dacă virusul Covid19 e prezent în mostră, această fluorescenţă fiind cea pe care o detectează aparatul de testare. Îţi aminteşti de prima perioadă a pandemiei, când laboratoarele nu făceau faţă numărului de teste solicitate? Problema nu ţinea de personalul uman, ci de aparatul care poate să efectueze doar un număr de teste într-o anumită perioadă.
Cine ar trebui să se testeze?
Nu ar fi rău să te gândeşti la un test RT PCR dacă:
- Ai simptome asociate infectării cu Covid19.
- Ai stat cel puţin 15 minute la 2 metri de cineva care s-a dovedit a fi infectat cu Covid19.
Testul RT PCR, disponibil la domiciliu
Acum ai posibilitatea de a efectua testul PCR la domiciliu prin Beesers. Acest gen de test se face la cerere, fără să fie nevoie de vreo recomandare medicală. Rezultatul pentru testul RT PCR la domiciliu îţi va fi transmis prin e-mail, în 24 de ore de la recoltarea probelor biologice.