Am descoperit într-o carte poliţistă o enigmă cu o lumânare otrăvită. Enigma în sine nici nu contează, în fond e destul de improbabilă şi nu, nu are legătură cu nici o plagă infectată, dar revin la ea într-un minut. Mi-a rămas în minte însă felul în care detectivul siderat încerca să le explice subalternilor că s-a prins, dar era atât de încântat de propria inteligenţă că a reuşit să scoată ceva în genul: „Nu o vezi? Înseamnă că e acolo! Dacă nu ar fi acolo, ai vedea-o imediat.” Cam aşa e şi cu pielea. Cât e întreagă şi fără probleme, nici nu băgăm de seamă de câte prostii protejează organismul; când însă integritatea ei a fost compromisă, iar rana e invadată de bacterii, viruşi, fungi sau paraziţi, abia atunci începe să ne semnaleze cu adevărat că e acolo. Bineînţeles că nu vom chema doctorul pentru orice tăietură minoră (de altfel, ba de asta l-ar face ca după un timp să ne prescrie magneziu pentru anxietate). Dacă însă constaţi unul sau mai multe din următoarele semne, înseamnă că ai o plagă infectată care necesită îngrijire medicală:
- Roşeaţă care se răspândeşte pe toată suprafaţa plăgii: roşeaţa şi inflamaţia locală sunt specifice oricărei plăgi, dar dacă se extind în loc să se diminueze, ne putem gândi la o infecţie.
- Sensibilitate: ţesuturile calde şi sensibile din jurul plăgii pot indica o infecţie.
- Lichid care se scurge din plagă: intră aici atât lichidul transparent, care se adună în rană în primele zile ale infecţiei, cât şi puroiul maro, galben sau verde, cu un miros înţepător.
- Dungi roşii, care se îndreaptă dinspre plagă înspre inimă: este un simptom serios, iar vizita medicală chiar nu mai poate fi amânată. Nu, nici măcar până mâine, că e absolut obligatoriu să tai iarba între timp!
- Durere care se agravează după câteva zile: dacă rana rămâne dureroasă şi nu se închide după 10 zile, e timpul să contactăm un medic.
- Crustă, blistere, ulceraţii: dincolo de durere, plaga infectată poate fi recunoscută după aspectul său exterior.
- Febră şi ganglioni măriţi: aceste simptome arată întotdeauna o activitate crescută a sistemului imunitar.
Cum tratăm plaga infectată?
Din momentul producerii unei plăgi, principalul scop e ţinerea la distanţă a infecţiei. Practic, leziunea trebuie să fie izolată de mediul înconjurător, pentru că o plagă netratată devine iute o poartă de intrare pentru microbi în organism. Tocmai pentru că de multe ori o plagă ni se pare superficială avem tendinţa de a o ignora, sperând că se va vindeca de la sine. Dacă răul s-a produs şi plaga s-a infectat, a venit vremea să apelăm la ajutor profesionist.
Tratamentul plăgilor infectate la domiciliu porneşte de la folosirea de substanţe antiseptice precum iodul. În cazul plăgilor extinse lichidul din rană trebuie să fie drenat şi este necesară administrarea de antibiotice pentru limitarea infecţiei. Tratamentul va cuprinde neapărat recoltarea de secreţii din plaga infectată, un serviciu pe care de asemeni îl vei găsi în platforma Beesers.