Calmul e superputerea ei, faptul că ştie să-şi expună punctul de vedere fără să genereze conflicte. Nu a avut niciun dubiu privind cariera, singurul lucru pe care îl dorea era să lucreze în sănătate. Să o cunoaştem pe Janina Popa din Iaşi, Asistent Medical Generalist specializată în îngrijirea la domiciliu.
A urmat liceul sanitar şi a devenit asistentă, un domeniu în care a strâns experienţa a 30 de ani de muncă, uneori în condiţii dificile din punct de vedere emoţional:
„În primii 10 ani am lucrat într-o secţie de psihiatrie, iar impactul era destul de mare la vârsta aceea. Apoi am lucrat în case de bătrâni din Italia. Mi-au rămas până acum în minte vârstnicii de care mă ataşasem şi care se duceau, rând pe rând”, dezvăluie Janina.
Cu oameni în etate lucrează şi acum de cele mai multe ori, printre pacienţii ei numărându-se persoane care au depăşit cel de-al 9-lea deceniu. Janina îşi dă seama că, dincolo de îngrijirile fizice, alinarea psihologică e unul dintre scopurile vizitei la domiciliu:
„Mergem acasă la pacienți pentru problemele medicale; dar şi numai pentru faptul că vine cineva la ei, oamenii sunt bucuroşi”, spune aceasta.
În muncă e conştiincioasă şi echilibrată. Abia pe urmă, cu o carte în mână, îşi permite să dea frâu liber imaginaţiei şi firii meditative. Mulţumirea ei e în lucrurile care, poate că pentru unii nu sunt spectaculoase, dar pentru ea înseamnă siguranţa:
„Am citit foarte mult la viaţa mea. Am început cu Jules Verne, am trecut prin SF-uri şi romane poliţiste. Am avut şi o perioadă în care citeam multe romane de dragoste. Dacă ar fi să-mi imaginez o zi perfectă, aceasta ar cuprinde o plimbare în natură, o cafea cu o prietenă; şi, de ce nu, o discuţie pe o temă filosofică, în care să-şi pună omul întrebări. Sau un spectacol de balet: nu am fost niciodată la unul, dar mi-aş dori să merg”, mărturiseşte Janina.
Îşi priveşte viitorul într-un mod calm: păstrând relaţii strânse cu fiicele ei, pe care le consideră cea mai mare reuşită din viaţa ei; făcând poate voluntariat într-un adăpost pentru animale şi trecând cât mai des pe la librării, în căutare de noutăţi. Profesional însă, viziunea ei e un pic mai sceptică, în special când vine vorba de câteva metehne eterne ale sistemului de sănătate:
„Un pacient din România beneficiază de decontarea a 90 de zile de îngrijiri la domiciliu. Ce s-a luat oare în calcul în stabilirea acestui număr de zile, de ce doar atât? În sistemul sanitar mi-aş dori o simplificare a procedurilor pentru a ajunge la aceste îngrijiri decontate, dar nu numai. Multe lucruri sunt prea complicate: lumea se renunță repede la îngrijirile din sistemul public din lehamite, iar cu pandemia lucrurile s-au dat şi mai tare peste cap. Chiar şi prevenţia e deficitară pentru că lumea nu ştie unde să se ducă, nu e îndrumată corect”, Janina Popa, Asistent Medical Generalist.