Semnalează faptul că organismul luptă împotriva a ceva, punând muşchii în mişcare pentru a creşte temperatura. Se manifestă prin tremurături, dinţi care clănţăne şi piele de găină, fiind însoţite uneori de febră. De ce avem frisoane şi cum putem să le tratăm?
Cauze
Tremuratul e util în caz de hipotermie; muşchii se contractă şi se relaxează rapid când tremurăm, iar această mişcare involuntară creşte temperatura corpului. Dar dacă senzaţia de frig nu e cauzată de temperatura ambientală scăzută, atunci frisoanele pot fi asociate cu următoarele condiţii medicale:
– Gastroenterită bacteriană sau virală;
– Infecţii bacteriene: pneumonie, listeria, infecţie urinară, faringită streptococică;
– Infecţii virale: gripă, meningită, malarie, Covid-19;
– Sevraj, mahmureală;
– Hipoglicemie
– Oscilări de temperatură în timpul menopauzei.
2 din 3 persoane care au trecut prin anestezie generală au raportat frisoane. De asemenea, acestea pot apărea în urma unor accidente sau alte evenimente traumatice.
Tratament
În esenţă, dacă nu mai există alte simptome, iar temperatura corpului nu depăşeşte 38 de grade, este de ajuns să stăm la pat şi să bem multe lichide. Atât la adulţi cât şi la copii, se recomandă să evităm plăpumile grele şi înfofolitul în haine groase în caz de frisoane şi febră. Medicamentele fără prescripţie precum aspirina sau ibuprofenul ar putea fi de folos, cu respectarea strictă a indicaţiilor de pe cutie privind administrarea. Atenţie: aspirina nu poate fi folosită în cazul copiilor, pentru că în prezenţa unei infecţii virale poate cauza complicaţii.
Când să contactăm un medic?
Apelăm la asistenţă medicală dacă frisoanele nu dispar în 48 de ore. De asemenea, contactăm doctorul dacă acestea sunt însoţite de simptome precum confuzie, tuse, respiraţie şuierătoare, durere abdominală, durere la urinare, vomă, sensibilitate neobişnuită la lumină. Medicul nu va trata frisoanele în sine, ci va trece la investigarea cauzei acestora.
Ai întrebări despre frisoane? Specialiştii din platforma Beesers îţi pot răspunde rapid, prin chat medical sau apel video.
Ce primești în CHAT MEDICAL:
– Răspuns la simptome în regim de urgență;
– Recomandări medicale;
– Sfaturi de tratament;
– Ghidaj pentru investigații mai amănunțite;
– Analiză sumară a documentelor medicale.
Ce primești în APEL VIDEO:
– Consultație sumară cu medic de specialitate (15 minute);
– Recomandări medicale;
– Scrisori medicale;
– Sfaturi de tratament;
– Trimitere către alte investigații sau specialități medicale.