Arată ca o umflătură roşie, care are în centru foliculul unui fir de păr. Este o infecţie bacteriană, ca dovadă puroiul care se scurge din el când se sparge. De ce apare furunculul şi cum scăpăm de el?
Furunculul este un folicul care s-a infectat. Am crede că îl întâlnim mai ales pe scalp, unde numărul foliculilor este foarte mare, dar realitatea e un pic diferită. Furunculul apare cel mai adesea pe faţă, pe gât, pe pulpe sau pe fund: întâi ca o umflătură asemănătoare cu un coş, dar care devine tare şi dureroasă. Furunculul conţine puroi, ca urmare a efortului organismului de a se lupta cu infecţia. De multe ori doar presiunea puroiului e suficientă pentru a sparge furunculul. Durerea e cea mai intensă chiar înainte ca furunculul să erupă şi se va diminua mult după ce puroiul s-a scurs. Furunculul e de obicei mic, dar sunt şi cazuri în care dimensiunea lui ajunge la 3-4 cm.
Ce cauzează un furuncul?
Bacteriile sunt de vină pentru apariţia unui furuncul; în special stafilococul auriu, care se strecoară în leziunile uşoare ale pielii. Odată ce au pătruns, sistemul imunitar încearcă imediat să scape de ele, iar furunculul e efectul vizibil şi dureros al acestui efort. Persoanele cu un sistem imunitar slăbit, ori cei cu o condiţie care încetineşte vindecarea (precum diabetul), prezintă un risc mai mare de a se alege cu un furuncul.
Tratament
Furunculul va trece de la sine în cele mai multe cazuri, iar compresele calde pot grăbi spargerea lui. Dacă însă acesta persistă mai mult de 2 săptămâni, se recomandă să consultăm un medic. Este posibil să fie necesară o incizie pentru a scurge puroiul, precum şi de antibiotice pentru a ţine infecţia la distanţă. Atenţie: a nu se încerca spargerea unui furuncul la domiciliu prin stoarcere, tăiere sau înţepare.
Ai întrebări despre un furuncul? Specialiştii din platforma Beesers îţi pot răspunde rapid, prin chat medical sau apel video.
Ce primești în CHAT MEDICAL:
– Răspuns la simptome în regim de urgență;
– Recomandări medicale;
– Sfaturi de tratament;
– Ghidaj pentru investigații mai amănunțite;
– Analiză sumară a documentelor medicale.
Ce primești în APEL VIDEO:
– Consultație sumară cu medic de specialitate (15 minute);
– Recomandări medicale;
– Scrisori medicale;
– Sfaturi de tratament;
– Trimitere către alte investigații sau specialități medicale.