Un avantaj are profesia ei: faptul că orice leziune e la vedere. Pe de altă parte, când suprafaţa de cercetat este cel mai mare organ al corpului uman, a fi la vedere se transformă în căutarea acului în carul cu fân. Despre munca unui medic dermatovenerolog am povestit cu dr. Petronela Cozma din Iaşi:
„Avem legături conexe cu multe alte specialităţi: cu chirurgia vasculară, cu infecţioasele, cu pediatria. Noi avem avantajul că vedem leziunea şi ne dăm seama mai repede de diagnostic”, spune Petronela Cozma.
Tocmai pentru că problema trebuie să fie văzută în detaliu, nimic nu poate înlocui o întâlnire faţă în faţă cu medicul dermatovenerolog, consideră aceasta. Consultaţiile la distanţă îi completează însă munca, oferind un contact între pacient şi o sursă sigură de informaţii:
„Uneori pe camera telefonului nu prea vezi detaliile leziunilor. Dar telemedicina este foarte bună pentru urgenţe, pentru a răspunde la întrebările pacienţilor”, consideră Petronela Cozma.
Informaţiile credibile sunt esenţiale, cu temerile noastre constant amplificate de internet. Apropo de asta, Petronela Cozma spune că publicitatea online a adus-o faţă în faţă cu cele mai stranii nedumeriri:
„Papiloamele sunt nişte leziuni 100% benigne, care apar pe gât sau axile. A apărut ideea că ar fi cauzate de paraziţii intestinali. Asta mă enervează la maxim! De fapt cred că a pornit de pe site-urile care vând medicamente despre care pretind că sunt antiparazitare; şi cum papiloamele sunt atât de frecvente, s-or fi gândit să-şi facă reclamă cu asta”, Petronela Cozma.
Admite că dermatovenerologia nu a fost chiar prima ei alegere, deşi a ajuns să o îmbrăţişeze 100%:
„Când am avut eu rezidenţiatul, la modă era gastroenterologia şi cardiologia; totuşi mi s-a părut o specialitate interesantă, care-ţi oferea mai multe posibilităţi ca să profesezi, nu depinzi doar de un spital. Nu-mi pare rău, a fost o alegere bună.”, ne spune Petronela Cozma.
Dimineaţa e la un cabinet, după-amiaza la altul, iar timpul liber se transformă în ceva de domeniul fantasticului:
„Greu cu timpul liber, pentru că mai am şi doi copii. Îmi place să citesc, cel mai mult literatură universală.”, declară Petronela Cozma.
Îţi trebuie multă voinţă, putere de muncă şi răbdare în această profesie, în opinia Petronelei Cozma: nu atât pentru relaţia cu pacienţii, cât pentru casa de asigurări, pentru sistemul care merge şi nu merge:
„Trebuie să faci raportări, eşti îngrădit în anumite proceduri, trebuie să jonglezi cu programări, asta te epuizează psihic. Mi-ar plăcea ca aceia care fac normele în domeniu să vină să lucreze 2-3 luni într-un spital: să vină de dimineaţă, să vadă pacienţii cât sunt de agitaţi, să vadă medicii cât sunt de stresaţi că nu merge programul când au de emis reţete; să vadă copiii care plâng la uşă, că nu au răbdare. Meseria ta o faci de plăcere, dar toată birocraţia ia din timpul util petrecut cu un pacient”, mărturisește Petronela Cozma.
Dermatovenerologia este domeniul în care în fiecare zi te întâlneşti cu provocarea, spune aceasta. Sunt tot mai multe proceduri noi, materiale noi, şi, de ce nu, nedumeriri noi:
„Trebuie să explici proceduri şi tratamente, ştiind în acelaşi timp că 10% din informaţii se vor reţine. Oamenii uită reţetele, iar când se întorc peste 2 săptămâni şi îi întrebi ce tratament au luat, nu mai ştiu! Nu te plictiseşti în medicină niciodată, pentru că nicio zi nu e la fel ca alta”, susține Petronela Cozma.