A ales un domeniu de care e din ce în ce mai multă nevoie: chiar şi la ţară, unde se presupune că oamenii au acces la o mâncare mai sănătoasă, obezitatea şi bolile de nutriţie devin încet-încet endemice. Şi totuşi spune că sunt predispuşi să-i asculte sfaturile mai degrabă cei care au încercat anterior toate scurtăturile. O cunoaştem astăzi pe Andreea Gheorghe, din Sibiu.
Şi-a obţinut licenţa în nutriţie dietetică în Arad, completată cu o diplomă de master în nutriţie clinică şi comunitară la Târgu Mureş. Profesează ca dietetician din 2018, iar din 2022 e membră a Colegiului Dieteticienilor din România.
„Toată lumea e preocupată de cum arată şi de sănătate, dar informaţiile pe care oamenii le primesc sunt foarte confuze. Este un domeniu al viitorului, unul în care am simţit că pot să ajut”, îşi explică alegerea Andreea Gheorghe.
A apucat să audă de toate: de diete, de prafuri, de shake-uri, prin care oamenii încearcă să ajungă la ţintă pe calea cea mai scurtă. Problema e că în recomandările medicului nutriţionist cred cei care s-au convins anterior, pe propria piele, de ineficienţa scurtăturilor:
„Am fost sunată să recomand ceaiuri şi pastile ca oamenii să slăbească rapid; am refuzat categoric, eu urmăresc în primul rând să nu afectez starea de sănătate a celor care apelează la mine. Totuşi pot să spun că aceia care vin la medicul nutriţionist după eşecul unor scurtături, chiar sunt mai predispuşi să respecte recomandările şi au rezultate”, mărturisește Andreea Gheorghe.
Până la 10 ore pe zi petrece în faţa calculatorului; alţi medici afirmă că interacţiunea cu pacienţii e completă doar faţă în faţă, pentru Andreea Gheorghe însă conexiunea online e o oportunitate:
„E mai greu când avem de făcut măsurători: eu îi dau pacientului nişte repere şi trebuie să am încredere că le face cum trebuie. Dar discutând online pacienţii pot fi monitorizaţi zilnic: sunt lângă ei pas cu pas, interacţiunea nu se termină la uşa cabinetului”, spune Andreea Gheorghe.
Este politicoasă, dar nu şi îngăduitoare cu scuzele. Cel mai tare o supără lipsa de angajament faţă de un scop asumat, pe care a întâlnit-o, deloc surprinzător aş zice, mai des la adulţi decât la copii:
„Sunt oameni care-mi scriu zilnic să mă întrebe dacă pot înlocui mese din meniu, mie asta-mi spune că nu se dedică 100%. Apoi din păcate părinţii vin cu copilul la mine, dar rămân surprinşi când le spun că toată familia trebuie să urmeze acelaşi regim. Vă spun sincer că primul care renunţă e părintele”, declară Andreea Gheorghe.
E drept că, de cele mai multe ori, e contactată pentru pierderea în greutate, totuşi acesta nu e singurul aspect la care se rezumă munca unui medic nutriţionist:
„O provocare foarte mare sunt pacienţii cu boli renale, care au limitate proteinele, potasiul, sodiul. Se întâmplă ca acelaşi pacient să aibă diabet, hipertensiune, gută, colesterol mărit şi boli renale: e cel mai solicitant să echilibrezi lucrurile, printre altele trebuie să te încadrezi în 50 de grame de proteine pe zi”, povesteşte Andreea Gheorghe.
Îşi doreşte să lucreze cât mai mult cu copii între 3 și 7 ani, o categorie de vârstă unde tot mai des e nevoie de aportul unui specialist. Pe lângă asta, visează la o clinică a ei, pe care a planificat-o în detaliu:
„În următorii 5 ani îmi doresc să am propriul meu cabinet, poate şi o colaborare cu un centru de remodelare corporală. Îmi doresc ca oamenii să fie mult mai deschişi şi mai încrezători în faptul că, apelând la ajutor, pot schimba ceva în viaţa lor”, își propune Andreea Gheorghe.