Ai observat ceva ciudat: simţi în gură un gust metalic, fără vreun motiv aparent. De fapt simptomul apare mai des decât crezi, iar dacă persistă nu ar fi rău să consulţi un medic, pentru că poate indica o problemă gravă de sănătate.
Nu-ţi prea mai vine să mănânci când orice aliment îl simţi impregnat de un gust metalic. Din păcate se poate mai rău de atât. Alterarea gustului e numită în termeni medicali disgeuzie, iar cei afectaţi de o astfel de tulburare pot avea în gură în permanenţă un gust sărat, metalic sau rânced.
Ce cauzează gustul metalic?
Gustul ciudat poate să apară ca urmare a efectelor secundare ale consumului de medicamente sau produse chimice (cum ar fi ingerarea accidentală de insecticide). De fapt, există peste 200 de medicamente, inclusiv unele utilizate în mod obişnuit, care pot provoca tulburări ale gustului; printre acestea regăsim antibiotice, antidepresive, antifungice, antihistaminice, antivirale şi antihipertensive, pe lângă unele medicamente pentru afecţiuni cardiovasculare sau gastrointestinale.
Igiena orală deficitară poate fi responsabilă pentru gustul metalic din gură. Acumularea plăcii bacteriene declanşează infecţii ale dinţilor şi gingiilor, care cauzează în ultimă instanţă chiar şi căderea dinţilor.
Multe femei observă un gust metalic în gură în primele luni de sarcină, un simptom cauzat de modificările hormonale. Tulburările de disgeuzie sunt temporare în aceste cazuri, poţi îmbunătăţi un pic situaţia mestecând gumă sau ronţăind o bomboană de mentă. În mod similar, schimbările hormonale din timpul menopauzei au uneori ca efect un gust de rugină în gură, o problemă care va fi ameliorată prin medicaţie hormonală.
Unele alergii şi infecţii favorizează apariţia de ciuperci în gură, care afectează papilele gustative şi te fac să simţi un gust ciudat. Ca o corelaţie interesantă: persoanele care îşi pierd gustul şi mirosul în urma unei infecţii, le recâştigă când problema infecţiei în sine a fost rezolvată.
Tulburările sistemului nervos pot produce, de asemenea, un gust metalic în gură, din cauza unui dezechilibru în partea din creier care controlează simţul gustului. De exemplu: se întâmplă adesea ca persoanele care suferă de demenţă să resimtă şi o alterare a gustului.
Gustul metalic din gură poate indica excesul unor minerale în organism, cum ar fi fierul şi cuprul; paradoxal, poate indica şi o deficienţă, cum ar fi cea de zinc. Excesul de minerale nu apare de regulă din cauza alimentaţiei, ci devine o problemă atunci când omul ia suplimente fără să se consulte cu un medic.
În fine, s-au spus multe despre cum Covid-19 afectează gustul şi mirosul. Un simptom frecvent întâlnit este gustul metalic din gură, mai răspândită la cei care au avut o formă uşoară de Covid. De cele mai multe ori problema dispare în câteva săptămâni.
Alte cauze acare te pot face să simţi un gust metalic în gură sunt toxiinfecţiile alimentare (în special cu peşte sau crustacee), radioterapia şi chimioterapia.
Câteva sfaturi pentru a reduce gustul metalic din gură
- Acordă atenţie igienei orale în fiecare zi, pentru a îndepărta placa bacteriană care cauzează problema. Periază-ţi dinţii şi limba de 2-3 ori pe zi şi clăteşte cu apă de gură.
- Consumul de citrice ajută, pentru că stimulează producţia de salivă.
- Bomboanele de mentă, eucalipt sau lemn dulce pot masca gustul metalic; completează-le cu 7-8 pahare de apă pe zi, pentru a asigura o bună hidratare a organismului
Selectează simptomul „Gust metalic” în aplicația BEESERS și vei fi direcționat către un medic specialist cu care poţi discuta, în regim de urgență, prin chat medical sau apel video. Ai nevoie de suport? Sună-ne la telefon 0752 546 249, de luni până vineri, în intervalul 10-19.