Cum ar fi să-ţi spună cineva că inima lui sare o bătaie când te vede, iar tu să-l întrebi: „Ai vorbit cu un medic despre asta?” OK, ar distruge romantismul complet; deşi poate nu la fel de mult ca o problemă cardiacă. Hai să vedem cum stă treaba cu pulsul şi care sunt valorile sale normale:
Puls şi tensiune arterială
De câte ori îţi bate inima în decurs de un minut, asta e ceea ce-ţi spune pulsul. Atenţie, a nu se confunda cu tensiunea arterială: aceasta se măsoară în mmHg, în timp ce pulsul se măsoară în bătăi pe minut (BpM). Cele mai multe tensiometre de astăzi măsoară atât tensiunea, cât şi pulsul, acesta fiind a treia valoare afişată pe ecran.
Cât trebuie să fie?
La o persoană sănătoasă, inima bate de obicei ritmic, având între 60 şi 100 de bătăi pe minut. Pulsul se schimbă însă pe parcursul zilei, pentru că depinde de activitatea pe care o desfăşori. Pulsul este mai lent în repaus, în timp ce dormi, dar valoarea creşte dacă faci exerciţii fizice, sau când trăieşti emoţii puternice. Ceasurile smart şi brăţările fitness urmăresc aceste două stări, afişând, pe lângă pulsul din momentul actual, şi pe cel din stare de odihnă.
Ritmul cardiac este mai lent la sportivii care sunt într-o formă fizică bună. De asemenea sunt condiţii care accelerează pulsul pentru perioade un pic mai lungi chiar şi fără să faci exerciţii fizice, cum ar fi consumul de alcool. Persoanele care au trecut prin COVID au observat adesea un puls ridicat în primele 2 zile, iar un utilizator Reddit, care povestea despre prietena lui că a avut un puls ridicat pentru 10 ore, a primit sugestia că aceasta s-ar putea să fie însărcinată… şi s-a dovedit că e adevărat! Ceea ce ne arată cât de interconectate sunt toate lucrurile în organism şi cât de variată e paleta factorilor care influenţează ritmul cardiac.
Cum măsori pulsul?
Dacă nu ai niciun instrument care să măsoare pulsul, îl poţi măsura şi manual, punând degetele la gât sau la încheietură. Cel mai simplu e să numeri bătăile pe 15 secunde şi să le înmulţeşti cu 4, pentru a obţine valoarea bătăilor pe minut.
Deci, ce factori mai pot influenţa ritmul cardiac?
- Vârsta;
- Nivelul de activitate;
- Bolile cardiovasculare, colesterolul, diabetul;
- Temperatura aerului;
- Poziţia corpului în momentul măsurării;
- Fumatul, consumul de alcool;
- Emoţiile;
- Greutatea corporală;
- Unele medicamente.
Care sunt valorile normale în funcţie de vârstă?
- Nou-născuţi: 70-190 bătăi pe minut;
- Bebeluşi, cu vârsta cuprinsă între 1-11 luni: 80-160 bătăi pe minut;
- Copii, cu vârsta cuprinsă între 1-3 ani: 80-130 bătăi pe minut;
- Copii între 3-4 ani: 80-120 bătăi pe minut;
- Copii între 5-6 ani: 75-115 bătăi pe minut;
- Copii între 7-9 ani: 70-110 bătăi pe minut;
- Copii peste 60 ani şi adulţi: 60-100 bătăi pe minut;
- Sportivi bine antrenaţi: 40-60 bătăi pe minut.
Cum rămâne cu romantismul?
Dă-l încolo de romantism: dacă pulsul e neregulat, sau observi că o bătaie a eşuat, poate fi vorba de o aritmie, aşa că este important să consulţi un medic. Măsurarea regulată a pulsului este foarte importantă mai ales la vârstnici, pentru a depista la timp eventualele aritmii. Unele ceasuri fitness oferă mai nou opţiunea de a semnala automat aritmiile; acestea nu sunt neapărat instrumente de diagnostic, nu te poţi baza pe ele 100%, pe de altă parte dacă alertele sunt repetate, ar fi mai bine să discuţi cu un medic. De asemenea, caută asistenţă medicală dacă observi o frecvenţă cardiacă în repaus care este continuu ori prea ridicată, ori prea scăzută faţă de valorile normale. Pulsul neregulat poate fi semnul unei probleme, mai ales dacă e însoţit de leşin, ameţeli sau dificultăţi de respiraţie. Un puls greu de localizat poate însemna că există un blocaj în arteră, o problemă frecventă la persoanele cu diabet zaharat sau cu ateroscleroză din cauza colesterolului ridicat.
Îţi faci griji din cauza pulsului anormal? În aplicația BEESERS există specialişti cu care poţi discuta, prin chat medical sau apel video. Încearcă gratuit abonamentele BEESERS!
Ce primești în CHAT MEDICAL:
– Răspuns la simptome în regim de urgență;
– Recomandări medicale;
– Sfaturi de tratament;
– Ghidaj pentru investigații mai amănunțite;
– Analiză sumară a documentelor medicale.
Ce primești în APEL VIDEO:
– Consultație sumară cu medic de specialitate (15 minute);
– Recomandări medicale;
– Scrisori medicale;
– Sfaturi de tratament;
– Trimitere către alte investigații sau specialități medicale.