Poveştile nu ne spun ce se întâmplă de fapt cu Făt-frumos după ce-şi încheie aventurile. Aflăm că se însoară, moşteneşte proprietatea tatălui sau a socrului şi domneşte bine mersi; nu ştim însă că anii de hoinăreală, de luptă grea cu zmeii l-au lăsat cu dureri de spate şi de articulaţii. Nu-l invidiem: din cât ne aducem aminte, la curţile împăraţilor din basme se găseau prezicători, pictori, ceasornicari… dar niciun fizioterapeut.
Şi totuşi, fizioterapia e de o vârstă cu poveştile: cu sute de ani în urmă, oamenii mergeau la băi pentru a-şi uşura suferinţele din muşchi şi articulaţii. Îmbătrânirea, munca fizică îndelungată, bolile cronice pot afecta mobilitatea, fiind nevoie de ajutor profesionist pentru a o restabili. Dar întâi de toate, haideţi să facem lumină în termeni.
Diferenţa dintre fizioterapie şi kinetoterapie e ca aceea dintre un fruct în general şi un măr în particular. Fizioterapia e o categorie cuprinzătoare de metode: electroterapia şi hidroterapia, balneoterapia şi kinetoterapia, masajul, metodele McKenzie, Feldenkrais şi Schroth, toate acestea intră în vastul domeniu al fizioterapiei. Domeniul a fost privit mult timp cu superioritate de medicina modernă; totuşi în ultimii ani prestigiul i-a fost reabilitat, fizioterapia fiind recomandată în recuperarea post-operatorie şi în tratarea unor condiţii cronice. Ba chiar a căpătat valenţe noi în anul de pandemie care a trecut: fizioterapia este cerută în recuperarea după infecţia cu Covid19, care poate provoca sechele cu grade diferite de severitate. Astăzi, Confederaţia Mondială pentru Fizioterapie numără în jur de 650 de mii de membri.
Fizioterapia face parte din tratamentul medical, dar nu îl înlocuieşte complet. Metoda de care avem nevoie trebuie să fie stabilită de medic (reumatolog, ortoped) şi nu de noi înşine, cu informaţii de pe internet. Avem însă libertatea de a alege specialistul, ba în unele cazuri chiar condiţiile în care vrem să se desfăşoare tratamentul. Îndeosebi masajul şi kinetoterapia, care nu necesită echipamente complicate, se pot face la domiciliu fără a pierde din eficienţă.
Dacă pe vremea lui Făt-frumos nu exista fizioterapie este de înţeles. Însă astăzi nu doar că există o mulţime de servicii medicale moderne, dar beneficiezi şi de metode de programare moderne. Atât de modern că nici nu trebuie să ieşi din casă.
Descarcă aplicaţia Beesers din App Store sau Google Play , crează-ţi un cont şi poţi avea parte de recuperare medicală chiar în confortul casei tale.