Există oameni în fața cărora, atunci când le vedem parcursul profesional, ne blocăm un pic: oare ce am putea să-i întrebăm? Cum s-ar putea transmite în câteva fraze esenţa unei cariere de peste 30 de ani? O astfel de persoană este Maria Silvia Trandafir, medic primar psihiatru la Spitalul Clinic Alexandru Obregia din Bucureşti.
„Nimic în lumea asta nu aş fi făcut decât medicină, nici pentru tot aurul din lume”, spune Maria Silvia Trandafir. A devenit medic psihiatru în 1991. Şi-a cultivat încă de atunci un interes pentru rolul familiei în recuperarea pacienţilor săi, un interes pe care l-a transpus în zeci de studii de specialitate.
„De când eram mică îmi doream să fac ceva să ajut oamenii. Am avut provocări – toţi avem parte de ele, dar nimic nu m-a putut întoarce din drum”, adaugă aceasta.
Ba din contră: drumul s-a tot lărgit, pe măsură ce călătoria s-a îmbogăţit cu experienţe conexe, precum cea de cadru didactic.
„Am muncit din greu şi am contat doar pe mine. Nu regret nimic; dar uitându-mă în dreapta şi în stânga, observ acum că lucrurile se pot rezolva şi cu un pic de ajutor, nu numai contând doar pe tine”, declară Maria Silvia Trandafir.
Pe ambele planuri, niciun efort nu i se pare prea mare pentru obţinerea celui mai bun rezultat:
„Tot timpul în domeniul meu citesc, învăţ, mă updatez”, spune aceasta. Preocuparea pentru toate aspectele ce ţin de profesia ei, de pacienţii ei, a convins-o să ofere consultaţii medicale prin telemedicină.
„În profesia mea sunt importante cuvintele, dar şi limbajul nonverbal, care-ţi spune multe lucruri. Apoi mai există ceva pe care l-aş numi fler clinic, care mă poate susţine atunci când decid modalitatea în care să ajut un pacient. A intervenit însă pandemia, când trebuia să-mi continui activitatea, cu toate că întâlnirile faţă în faţă erau reduse. Sunt foarte receptivă la nou, aşa că m-am adaptat condiţiilor actuale”, ne spune Maria Silvia Trandafir.
Îi place să urmărească filme istorice în timpul liber, dar cred că v-aţi dat seama până acum: se întâmplă rar ca Maria Silvia Trandafir să-şi acorde timp liber.
„Trebuie să fac în permanenţă ceva nobil, inteligent, folositor, frumos. În accepţiunea mea asta înseamnă să munceşti, să-ţi îmbogăţeşti cultura personală, să găseşti modalităţi de a te dezvolta”, declară Maria Silvia Trandafir.