Ai menstruaţii rare sau prelungite şi a cam început să te deranjeze părul facial excesiv? S-ar putea ca de vină să fie o chestie care afectează multe femei la o vârsta reproductivă, sindromul ovarului polichistic.
Cauze
Cauza exactă a sindromului de ovar polichistic este necunoscută, dar sunt câţiva factori care îi influenţează apariţia:
- Excesul de insulină. Insulina este hormonul produs în pancreas care permite celulelor să folosească zahărul, principala sursă de energie a organismului. Dacă celulele devin rezistente la acţiunea insulinei, nivelul glucozei din sânge creşte, iar corpul poate produce mai multă insulină. Prea multă insulină poate creşte producţia de androgeni, cauzând dificultăţi cu ovulaţia.
- Puţină inflamaţie. Acest termen este folosit pentru a descrie producţia de substanţe de către celulele albe din sânge pentru a lupta împotriva infecţiilor. Cercetările au arătat că femeile cu sindrom de ovare polichistice au un tip de inflamaţie de grad scăzut care stimulează sindromul să producă androgeni, ceea ce poate duce la probleme cu inima şi vasele de sânge.
- Moştenirea genetică. Cercetările sugerează că anumite gene pot fi legate de sindromul de ovare polichistice.
- Excesul de androgeni. Ovarele produc din start niveluri anormal de ridicate de androgeni, ducând la hirsutism şi acnee.
Simptome
Simptomele se dezvoltă de obicei în timpul pubertăţii, la primele menstruaţii. Totuşi nu e chiar nemaiauzit să apară şi mai târziu, de exemplu ca răspuns la o creştere semnificativă în greutate. Simptomele sunt mai severe la persoanele supraponderale și variază de la o persoană la alta, dar diagnosticul se pune dacă observi cel puţin două dintre aceste simptome:
- Perioade menstruale rare sau neregulate:
Este cel mai frecvent simptom al sindromului ovarului polichistic. S-ar putea să ai mai puţin de 9 menstruaţii pe an, mai mult de 35 de zile între menstruaţii şi menoragie (menstruaţii anormal de grele).
- Excesul de androgeni:
Nivelurile ridicate de hormoni masculini pot provoca semne fizice, cum ar fi hirsutismul (excesul de păr corporal şi facial), acnee severă şi calviţie masculină.
- Ovare polichistice:
Ovarele tale se pot mări şi pot dezvolta foliculi în jurul ovulelor, ceea ce le afectează funcţionarea normală.
Când ar trebui să te vadă un medic?
Discută cu un medic dacă ai îngrijorări cu privire la perioadele menstruale şi de fertilitate, sau dacă ai observat semnele unui exces de androgeni.
Complicaţii
- infertilitate.
- diabet gestaţional sau hipertensiune arterială cauzată de sarcină.
- avort spontan sau naştere prematură.
- steatohepatită non-alcoolică: o inflamaţie gravă a ficatului cauzată de acumularea de grăsime în ficat.
- diabet de tip 2 sau prediabet.
- apnee de somn.
- depresie, anxietate şi tulburări de alimentaţie.
- sângerare uterină anormală.
- cancer al mucoasei uterine (cancer endometrial).
- obezitatea este asociată cu sindromul ovarelor polichistice şi poate agrava complicaţiile tulburării.
Tratament
Tratamentul pentru sindromul ovarelor polichistice se concentrează pe abordarea preocupărilor tale personale, cum ar fi infertilitatea, hirsutismul, acneea sau obezitatea. Tratamentul specific poate necesita modificări ale stilului de viaţă sau medicamente. Chiar şi pierderea moderată în greutate (a 5% din greutatea corporală) poate îmbunătăţi starea. Pierderea în greutate îmbunătăţeşte, de asemenea, eficacitatea medicamentelor recomandate pentru sindromul ovarelor polichistice şi poate ajuta la tratarea infertilităţii.
Suntem aici pentru tine:
- poți intra în legătură cu un medic ginecolog pentru un consult la distanță folosind secțiunea Consult prin apel video
- asistenții medicali din aplicația BEESERS vin acasă la tine când ai nevoie pentru investigații ecografice, analize, tratamente. Îi poți chema oricând ai nevoie, folosind secțiunea Vizită acasă din aplicație.
- orice nelămuriri ai avea, poți cere sfat medical de urgență prin chat, folosind secțiunea Sfat medical prin chat din aplicație
- nu găsești în aplicație serviciul dorit sau un specialist disponibil pentru a veni la tine sau la cineva drag? Sună-ne la telefon 0752 546 249, de luni până vineri, în intervalul 10-19.