Am crede că nu există o procedură medicală care să producă aceeaşi cantitate de fofilat precum vizita la dentist. De tratamentul dentar se tem mai degrabă bărbaţii (puteţi să comentaţi, domnilor, cât vreţi, dar avem informaţia confirmată din surse sigure); o fi ceva care apare din subconştientul masculin atunci când se detectează apropierea unei dentiste minione, cu instrumente ascuţite… Pe de altă parte spălăturile auriculare nu sunt nici atât de radicale, nici atât de îndelungate precum cele mai multe proceduri dentare. Şi totuşi o amânăm săptămâni întregi, umblăm cu senzaţia aceea în urechi de parcă am fi sub apă, folosim ceaiuri de la bunica de 3 ori pe zi, numai să nu ne întâlnim cu medicul şi seringa lui uriaşă de curăţare. Iată care sunt lucrurile la care trebuie să te aştepţi atunci când soliciţi spălături auriculare:
Istoricul medical
Sunt mulţi care tratează discuţia despre istoricul medical ca pe un exerciţiu de a păcăli medicul vizavi de starea de sănătate. O fi urmarea vreunei temeri din copilărie, când oamenii aveau de dat socoteală pentru că s-au lovit la genunchi, cine ştie? De fapt, ca adult, e doar o modalitate prin care să-ţi dai singur şuturi în posterior. Medicul va vrea să ştie dacă suferi de anumite infecţii, condiţii imunitare sau afecţiuni ale urechii interne nu pentru că l-ar interesa personal (aminteşte-ţi de House), ci pentru că sunt condiţii care ar putea constitui un risc în cazul spălăturilor auriculare.
Examinarea
Înainte de a începe procedura, medicul se va uita în urechea ta cu un otoscop, un instrument care are la capăt un bec. Instrumentul va arăta medicului o imagine mărită a dopului de ceară din interior, permiţându-i acestuia să vadă cât de serioasă e problema. Nu te speria dacă otoscopul va fi rece.
Spălarea
Odată dopul detectat, medicul va folosi o seringă umplută cu apă sau cu soluţie salină pentru a-ţi curăţa urechea.Asta e partea de care NU e o idee bună să te ocupi tu acasă, făcând şmecherii în oglindă: spălătura făcută greşit poate să împingă mai adânc dopul de ceară în canalul auricular.
Finalizarea
E posibil ca, după o spălătură auriculară, urechea ta să rămână sensibilă pentru o vreme. De asemenea, dacă eşti predispus la aşa ceva, pentru câteva zile e posibil să fii mai expus la infecţii, de vreme ce întregul strat protector a fost îndepărtat din ureche. Medicul îţi poate recomanda picături pentru uşurarea disconfortului.
Efecte secundare
Foarte rar se întâmplă ca spălăturile auriculare să aibă efecte secundare. E vorba de efecte precum iritaţia, tinitusul (adică urechea care ţiuie) şi o uşoară ameţeală. De cele mai multe ori aceste efecte vor trece de la sine.
Există spray-uri cu soluţie salină pentru curăţarea urechii, dar când obstrucţia din ceară a crescut prea mult, doar o spălătură auriculară îţi va reda auzul. Comandă spălătura auriculară la domiciliu prin Beesers şi scapă în câteva minute de dopurile supărătoare din urechi.