De 25 de ani este medic practician, dar niciodată nu se opreşte din învăţat. Adună specializări şi hobby-uri într-un număr care greu încap într-o singură zi, greu încap într-un singur om. Pentru că provocarea e viaţa lui; atât de mult, încât propria lui fiică îl apostrofează: „Dar nu te mai potoleşti odată?” Să-l cunoaştem pe Adrian Cătălin Ghiță din Bucureşti, medic specialist în radiologie şi imagistică medicală, cu competenţă în senologie:
„M-am îndrăgostit de ecografie”, îmi spune încă din primul minut în care stăm de vorbă. Era medic de familie de numai un an când a obţinut specializarea în ecografie generală. Apoi a venit şi a doua calificare, în radiologie şi imagistică medicală, dar cu accent tot pe ecografie.
„Lumea când aude de ecografie, crede că e doar abdominală. Dar e mult mai mult de atât: ecografia se aplică acum în atât de multe domenii, încât părerea mea e că e chiar peste RMN ca adresabilitate, ca rezultate, ca şi interpretări. Poţi face ecografie cam la orice în ziua de azi”, spune Adrian Cătălin Ghiță.
Viaţa lui e definită de adaptabilitate. Niciodată nu stă să rumineze asupra drumurilor care i s-au închis în faţă, ci se concentrează pe direcţiile noi pe care le-ar putea încerca. Aşa a ajuns să ofere îngrijiri la domiciliu:
„Am avut o clinică la Bucureşti, la care am renunţat. Apoi, în perioada pandemiei, a venit ideea de a oferi îngrijiri la domiciliu. Dacă ne amintim, a fost o perioadă în care lumea nu prea era primită la cabinete. Apoi eram chemat adesea la persoane care nu puteau fi deplasate la spital, ori la persoane care aveau program foarte încărcat şi nu puteau să vină la cabinet în orele obişnuite. Aşa că m-am adaptat; până la urmă, trăim în anii mobilităţii”, rezumă acesta.
Iar el face tot posibilul pentru mobilitate. A reuşit de curând să-şi împlinească un vis: acela de a achiziţiona un ecograf portabil, nu mai mare decât un laptop, la care spune că a tânjit în ultimii 3 ani. Munca îşi face loc chiar în planurile lui pentru o zi perfectă:
„Aş zbura cu avionul până în Kavala (tocmai mi-am obţinut licenţa de pilot amator). De acolo, aş naviga cu un velier până pe una din insulele greceşti. Aş da rezultate pentru mamografii de la distanţă, direct de pe plajă! Apoi aş juca şah online; sau Bridge, o preferinţă cu care am rămas din perioada studenţiei”, povesteşte Adrian Cătălin Ghiță.
Indiferent de câte calificări ar obţine, indiferent de cantitatea de activităţi cu care îşi umple ziua, tot vine un moment în care sămânţa îndoielii încolţeşte:
„Nu e o noapte în care să nu te gândeşti dacă ai dat rezultatul corect, dacă ai făcut interpretarea corectă”, mărturiseşte. Dar cea mai mare provocare profesională a cunoscut-o anul trecut:
„Am participat la nişte caravane medicale prin sate, unde am făcut ecografii de sân. Erau femei care nu făcuseră aşa ceva în viaţa lor. Oamenii erau suspicioşi: vine un medic bărbat, care ar trebui să examineze sânii femeilor din localitate! Multe femei nu au venit, pentru că li se spusese „Unde te duci tu la bărbatul acela, să te dezbraci în faţa lui?” Există încă un patriarhat în mediul rural românesc”, povesteşte.
A făcut cursuri de resuscitare şi îşi doreşte să-şi extindă aria de competenţe cu o specializare în ecografia musculoscheletală. „Viaţa e plină de provocări; învaţă despre ele şi acceptă-le”, este motto-ul lui Adrian Cătălin Ghiță, Medic Specialist Radiologie și imagistică medicală.