Copii cu postura afectată de statul la şcoală, pacienţi care se recuperează după operaţii, după Covid sau AVC; Alexandrei Pavăl nu îi sunt străine aceste situaţii în care corpul devine imobil, ori un caleidoscop al durerii. Fiecare se recuperează cel mai bine în mediul în care se simte confortabil, crede aceasta, de aceea a decis să-şi viziteze pacienţii la domiciliu, în Suceava.
„Fiind foarte mulţi pacienţi cu probleme, care nu se pot deplasa, a fost doar natural să fac şi vizite la domiciliu. Este foarte plăcut când vezi că un om, pe care l-ai cunoscut pe când era imobilizat, poate să meargă din nou. Fizioterapia produce rezultate foarte bune; şi când vezi recunoştinţa pacientului, nu te mai gândeşti că e greu”, spune Alexandra Pavăl.
Rezultatele bune se obţin însă printr-o implicare constantă, dar şi printr-o comunicare sinceră între pacient şi fizioterapeut:
„Toţi pacienţii citesc pe internet şi ştiu foarte multe despre boala lor. Uneori asta îi afectează, îşi induc anumite stări de anxietate. Alteori se creează o tensiune din neînţelegerea a ceea ce au citit. Am avut ca pacient un domn care avusese o operaţie, i se puseseră nişte plăcuţe de metal la coloană. În aceste cazuri fizioterapie nu e voie să facă, dar domnul citise pe internet şi era convins că pentru el recuperarea e singura soluţie. Așa că a încercat să ascundă operația, ceea ce a produs o situaţie destul de tensionată”, povesteşte Alexandra Pavăl.
Dar oare numai internetul e vinovat pentru miturile privind fizioterapia? Acestea par prea persistente, prea consecvente cu anumite mentalităţi de odinioară:
„Oamenii mă întreabă dacă au voie să facă fizioterapie iarna. Au impresia că masajul rezolvă tot, că de la masaj trece orice durere, cât de mare. Dar foarte des sunt întrebată şi dacă au voie să facă baie cât timp vin la fizioterapie, chiar nu înţeleg de unde a apărut această idee”, destăinuie Alexandra Pavăl.
Tânără mămică la rândul ei, aceasta e de părere că în special copiii reacţionează mult mai bine dacă momentele dificile din procesul de recuperare sunt depăşite în mediul pe care îl cunosc:
„80% dintre copii au probleme din cauza posturii la şcoală şi a ghiozdanelor; trataţi din timp, cu o terapie corectă, condițua lor se poate îmbunătăţi semnificativ. La ședințele de fizioterapie de la cabinet, copiii sunt deseori stresaţi de adulții îmbrăcaţi în halat, dar acasă sunt mai relaxaţi. În aceste cazuri însă părinţii nu vor sta la şedinţele de tratament, tocmai ca un copil să nu se alinte; doar la început, cât să-şi dea seama dacă vor să lucreze şi ei”, ne spune Alexandra Pavăl.
Atuul ei este că a învăţat să învingă reticenţa pacienţilor: să îi convingă că efortul merită, chiar dacă situaţia e neobişnuită.
„O neîncredere e prezentă uneori la primele şedinţe; mai ales la pacienții în vârstă, pentru care ne contactează de fapt copiii lor. Sunt mai reticenţi, mai ales când le spun că trebuie să facă exerciţii, pentru că ei consideră că fac treabă şi e suficient. Dar am învăţat să conving pacientul, să înţeleagă că face ce face pentru el. Noi nu prea facem la domiciliu mai puţin de 15 şedinţe: nu am avut până acum pe nimeni care să renunţe la jumătatea unei astfel de serii”, spune Alexandra Pavăl.