Cât de utile sunt perfuziile cu vitamine?
„Mulţi dintre pacienţii care au suferit un AVC au şi anumite probleme legate de alimentaţie. Vitaminele administrate perfuzabil cresc pofta de mâncare, capacitatea de efort şi ameliorează anumite constante biologice”, ne spune Cristian Suciu.
Perfuziile cu vitamine pot ajuta la tratarea rapidă a deficienţelor nutriţionale grave, care apar din cauza unor boli, tulburări de absorbţie sau alimentaţie inadecvată. Pot fi utilizate, de asemenea, pentru a sprijini sistemul imunitar şi a ajuta la prevenirea sau tratarea infecţiilor. Unele persoane recurg la perfuziile cu vitamine pentru a obţine un impuls de energie şi vitalitate.
Perfuziile cu complex de vitamine B pot ajuta la creşterea nivelului de energie şi la îmbunătăţirea stării de bine. Este important să subliniem că administrarea perfuziilor cu vitamine trebuie să fie prescrisă şi supervizată de un medic sau de un specialist în îngrijirea sănătăţii. Aceasta se face pe baza nevoilor individuale ale pacientului şi a evaluării medicale adecvate. Nu toată lumea are nevoie de perfuzii cu vitamine, iar utilizarea lor trebuie să fie justificată medical.
Asistenţii medicali înscrişi în platforma BEESERS vor solicita dovada acordului unui medic înainte de administrarea unei perfuzii.
În cazul perfuziilor administrate la domiciliu, cine va cumpăra consumabilele?
Medicamentele, soluţia perfuzabilă și celelalte materiale trebuie să fie achiziţionate de pacient, spune Cristian Suciu. Asta pentru că apare o situaţie care nu poate fi rezolvată de asistentul medical:
„De multe ori ne lovim de o problemă, pentru un tratament perfuzabil nu găsim tot ce ne trebuie în farmacii. Şi atunci trebuie umblat şi stat la coadă la 4-5 farmacii”, mărturisește Cristian Suciu.
Cât durează administrarea unei perfuzii?
„Depinde ce administrăm în perfuzie, de pacient, de particularităţile fiecăruia. Dar o perfuzie poate să dureze de la 45 de minute până la 2, 3, chiar şi 4 ore”, transmite Cristian Suciu.
Medicamentele şi soluţiile perfuzabile pot varia în concentraţie şi în compoziţie. Unele medicamente pot necesita o administrare lentă pe o perioadă mai lungă, în timp ce altele pot fi administrate rapid. Ca să fie şi mai complicat, unele perfuzii pot fi administrate la o rată constantă, în timp ce altele pot avea rate de administrare variabile sau pot necesita ajustări pe parcursul tratamentului.
Starea de sănătate a pacientului poate influenţa durata administrării perfuziei. De exemplu, pacienţii care sunt deshidrataţi sau care au anumite particularități legate de diagnostic pot necesita perfuzii mai îndelungate, pentru a restabili echilibrul de lichide sau a trata afecţiunile lor. Durata administrării perfuziei poate depinde, de asemenea, de scopul tratamentului. De exemplu, o perfuzie de rehidratare rapidă poate dura doar câteva ore, în timp ce o perfuzie pentru tratamentul unei infecţii severe poate necesita mai mult timp.
Sunt dureroase perfuziile?
„În mod normal singura problemă e montarea branulei, care nu este o tehnică foarte traumatizantă. Este o înţepătură, ca şi la recoltarea de sânge”, spune Cristian Suciu.
De obicei administrarea unei perfuzii nu ar trebui să fie dureroasă, dar pot exista situaţii în care pacienţii simt disconfort. Dacă vena este colabată, ascunsă, sau greu abordabila (este cazul pacienților oncologic cu chimioterapie) , montarea branule se face mai dificil, ceea ce poate provoca disconfort temporar. În unele cazuri, poate fi necesară o încercare sau mai multe pentru găsirea venei potrivite. Apoi să nu uităm că sensibilitatea la durere variază de la o persoană la alta. Ceea ce poate fi uşor de suportat pentru o persoană poate fi mai inconfortabil pentru alta.
Cât timp rămâne montată branula?
„Branula e montată pentru 2-3 zile, mai rar pentru 4-5 zile. În momentul în care constatăm că nu mai funcţionează suficient de bine, sau există riscul să apară complicaţii de genul flebitei (care înseamnă inflamaţia venei), atunci branula este îndepărtată”, explică Cristian Suciu.
Orice inflamație sau roşeaţă la locul branulei poate indica o reacţie inflamatorie sau o infecţie la nivelul venelor. Aceste simptome pot fi semnale că branula trebuie îndepărtată pentru a preveni complicaţiile. Dacă observaţi sângerare persistentă sau scurgeri de la locul branulei, este important să raportaţi acest lucru imediat personalului medical.
Semnele de infecţie pot include febră, înroşirea şi inflamarea semnificativă a locului branulei, secreţie purulentă (puroi) sau senzaţie de căldură la nivelul pielii din jurul acesteia. O infecţie la nivelul branulei necesită în general îndepărtarea imediată a acesteia şi tratament cu antibiotice. În cazul oricăruia dintre aceste simptome sau al altor semne de nelinişte cu privire la branulă, contactaţi imediat un asistent medical pentru evaluare şi îndepărtarea adecvată a branulei.