Are peste 11 ani de experienţă în domeniul medical, de la îngrijirea plăgilor şi până la pediatrie. Cel mai mult i-a plăcut chirurgia şi nu se teme de tratamentul rănilor serioase. Despre prevenirea şi îngrijirea escarelor am vorbit cu Geanina Popa, asistent principal din Bucureşti:
Ce sunt escarele?
Escarele sunt plăgi de decubit, care se formează acolo unde un os presează pe ţesuturile moi. Se întâlnesc frecvent la persoanele în scaun rulant sau la pacienţii imobilizaţi la pat. Atenţie: dacă sunt frecvente, asta nu înseamnă că nu sunt serioase.
„Am îngrijit şi escare de gradul 4, care pot să ajungă până la os. Atunci când văd că mai prezintă şi alte simptome (precum temperatură sau alte schimbări în organism), aparţinătorii trebuie să apeleze la asistenţă medicală, pentru că pacientul poate să facă septicemie; escarele nu trebuie să fie îngrijite după ureche”, avertizează Geanina Popa.
Cum prevenim escarele?
Niciun clip de pe Youtube nu ne va face experţi în îngrijirea plăgilor profunde precum escarele, pentru asta trebuie să apelăm la asistenţă medicală la domiciliu. Pe de altă parte sunt câteva măsuri pe care le putem lua pentru a le preveni. Geanina Popa ne spune la ce să fim atenţi:
- Poziţia pacientului
Pacientul imobilizat trebuie să fie întors odată la 2 ore. Se pot folosi saltele pentru prevenirea escarelor, dar chiar şi cu acestea, cearşaful trebuie să fie foarte bine întins, fără cute.
- Alimentaţia pacientului
Pacientul trebuie să consume alimente bogate în vitamina B, spune Geanina Popa. De asemenea o atenţie deosebită trebuie să fie acordată hidratării.
- Toaletarea
Curăţarea pacientului se face ori de câte ori este nevoie, pentru a evita orice fel de scurgeri:
„Tot ce este ud şi stă pe piele favorizează apariţia escarelor”, explică Geanina Popa.
Corpul pacientului trebuie să fie inspectat, iar în momentul în care prezintă o roşeaţă, trebuie să intervenim:
„Tratamentul corect al unei escare nu include doar pansamentul propriu-zis, ci şi instructajul făcut aparţinătorului şi pacientului. Toate aspectele acestea numai un cadru medical poate să le explice”, spune Geanina Popa.
De ce să apelăm la îngrijirea la domiciliu pentru tratamentul escarelor?
Pe lângă cunoştinţele necesare, îngrijirea unui pacient cu escare cere o tenacitate deosebită. Din păcate experienţa cadrelor medicale care se ocupă de îngrijirea escarelor arată că, de cele mai multe ori, nu ne descurcăm pe cont propriu cu astfel de plăgi dificile:
„De multe ori aceşti pacienţi sunt îngrijiţi de rude, care au eventual şi un serviciu. Am întâlnit şi pacienţi imobilizaţi la pat care nu au nicio escară, dar din păcate foarte rar. Un pacient cu escare multiple este destul de greu de îngrijit, necesită mult timp şi multă atenţie din partea aparţinătorului”, declară Geanina Popa.
Escarele au şanse foarte bune de a se vindeca dacă sunt îngrijite corespunzător, spune Geanina Popa. Totuşi în continuare crede că accentul din partea aparţinătorilor ar trebui să fie pus pe prevenţie. Este de altfel o recurenţă aceasta: faptul că ne concentrăm pe tratament, nu pe evitarea unei condiţii.
„Dacă toţi am avea un minim de educaţie sanitară şi nişte analize uzuale pe an, am putea să prevenim mai multe, să fim mai sănătoşi”, ne sfătuiește Geanina Popa.