Cu cele mai bune intenţii, dificultăţile în comunicare se ţin scai de relaţia dintre medic şi pacient. Adesea problema nu o reprezintă caracterul insuficient al explicaţiilor, ci limbajul în care acestea au fost oferite. Or, explicaţiile furnizate într-un limbaj accesibil cresc complianța şi, până la urmă, ajută la a grăbi vindecarea; aceasta este viziunea lui Ioan Colin Teleianu, la care puteţi apela în platforma noastră pentru recomandări de tratament homeopatic.
Vindecarea începe cu diagnosticul corect; după aceasta, însă, o componentă esenţială este încrederea pe care pacientul o are în tratamentul pe care îl are de urmat. Dacă explicaţiile nu au fost suficiente, este mai probabil ca această încredere să fie fracturată:
„Omul ajunge la medic cu tot felul de dubii, cu tot felul de informaţii citite pe Google. Contează foarte mult să înţelegem ce se întâmplă cu noi atunci când ne îmbolnăvim, mai ales dacă avem de urmat un tratament pentru o perioadă mai lungă”, consideră Ioan Colin Teleianu.
Ideea, spune acesta, nu e că informaţiile pe care le descoperim online sunt 100% greşite; dar dacă nu avem cunoştinţele necesare pentru a le putea sorta și a ne folosi corect de ele, greu putem să evităm capcana asemănărilor false:
„Google este foarte util, dar dacă ai nişte cunoștințe medicale, nu poţi să discerni care sunt informaţiile corecte. Dacă citeşti pe internet povestea domnului X, vei găsi foarte multe asemănări; dar acelea s-ar putea să fie doar de suprafaţă, pentru că omul e marcat de o parte din ce i se întâmplă. Pacientul se va concentra pe aceste asemănări, mai ales că există şi o dorinţă generală de înţelegere: „Uite că i s-a mai întâmplat cuiva ce mi s-a întâmplat mie!” Am întâlnit pacienţi convinşi că au cancer din cauza acestor asemănări de suprafaţă, deşi examenul clinic nu a arătat că aceasta ar fi situația”, povesteşte Ioan Colin Teleianu.
Când te afli la o răscruce, dar niciun drum nu ţi se pare satisfăcător… atunci poate e mai bine să-ţi pavezi propriul drum. Aşa a făcut Ioan Colin Teleianu, care a avut de ales la terminarea liceului între ASE şi Politehnică. Inima lui i-a spus însă că există o altă cale:
„Bunicul meu a fost medic, a fost printre primii care au adus homeopatia în ţara noastră. Mi-a plăcut mereu felul în care relaţiona el cu pacienţii. Aş vrea să-i calc pe urme din acest punct de vedere: să am o interacţiune bună cu cei care vin la mine, într-o abordare combinată dintre medicina clasică şi cea alternativă”, declară Ioan Colin Teleianu.
Înainte de pandemie, oamenii aveau concepţii un pic diferite în privinţa posibilităţilor oferite de telemedicină, susține Ioan Colin Teleianu. Multe lucruri s-au schimbat în ultimii ani, iar introducerea unor tehnologii noi a permis atât lărgirea concepţiilor, cât şi a posibilităţilor:
„Printre altele, cumva nu sesizau limitările dintre o consultaţie la distanţă şi una fizică. Evident că nici opţiunile oferite de tehnologie nu erau atât de diverse: prin telefon poţi doar să afli simptomele, dar asta nu e suficient să faci o recomandare de tratament. Acum că există posibilitatea apelurilor video, în 80-90% din cazuri îţi faci o idee suficient de clară încât să poți face o recomandare de tratament.”, susține Ioan Colin Teleianu.
Viaţa nu e doar muncă, iar Ioan Colin Teleianu îşi împarte timpul liber între activităţi de factură foarte diversă: restaurează obiecte din lemn, face fotografii şi… încearcă reţete nonmedicale:
„Îmi plac reţetele americane şi canadiene, dar încerc şi mâncare chinezească sau italiană. Uneori fac prăjituri şi cozonaci, depinde de ce am chef în ziua respectivă”, mărturiseşte Ioan Colin Teleianu.
Vindecarea se bazează pe diagnosticul corect şi pe încrederea în tratamentul primit. Şi, totuşi, poate că ar putea începe cu noi înşine, cu felul responsabil în care acumulăm informaţii privind sănătatea noastră:
„Dorinţa mea cea mai mare este ca oamenii din jurul meu să înveţe ceva ce la un moment dat era de bun simţ: să ştie ce înseamnă o răceală, o pneumonie, câteva afecţiuni de bază. Să ştie ce să facă, astfel încât intervenţia medicului să existe, dar să nu predomine”, declară Ioan Colin Teleianu.