A absolvit asistenţa medicală la Braşov, iar primele sale experienţe profesionale au fost direct în pandemie. A văzut foarte mulţi pacienţi într-un timp scurt şi în orice caz se poate spune că greu va da peste experienţe mai stresante. 5 întrebări şi răspunsuri legate de îngrijirea sondelor urinare am pus laolaltă pentru voi, împreună cu Ovidiu Iamandei:
Cât de des trebuie să fie schimbată sonda urinară?
Întâi de toate o avertizare: îngrijirea sondelor urinare trebuie să fie luată în serios; de ce, ne spune Ovidiu Iamandei:
„Sonda urinară face legătura organismului cu exteriorul, dar şi invers; dacă nu o îngrijim, devine o poartă de intrare a bacteriilor în corp. Sondele trebuie să fie schimbate măcar odată la 14 zile, iar zona de inserţie trebuie să fie menţinută curată”.
E dureroasă inserţia sondei urinare?
Plăcut nu e, în orice caz. Totuşi, există soluţii:
„Eu folosesc un gel care are o soluţie analgezică. Cu acesta se lubrifiază sonda, iar efectul de ameliorare a discomfortului e destul de rapid”, promite Ovidiu Iamandei.
Cât durează operațiunea de schimbare a sondei?
Vestea bună e că nu foarte mult:
„Dacă nu sunt complicaţii, nu durează mai mult de 10 minute. E o manevră care se poate efectua şi la domiciliu, pentru a-l scuti pe pacient de un drum”, ne spune Ovidiu Iamandei.
Trebuie să cumpăr sonda urinară?
Dacă sunteţi din Braşov, iar asistentul medical contactat e Ovidiu Iamandei, clar nu. Totuşi e bine să întrebaţi înainte asistentul medical pe care l-aţi contactat, pentru că sondele medicale nu sunt ca puloverele cu mărime universală:
„Eu cel puţin vin cu toate materialele, pentru că e dificil pentru un pacient cu sondă urinară să pornească la cumpărături, plus că nu ar putea să ştie ce anume e necesar. Mărimea sondelor variază de la copii la adulţi, dar de multe ori îţi poţi da seama ce mărime ai nevoie doar vizual, în funcţie de dimensiunea tractului urinar”, afirmă Ovidiu Iamandei.
Când să ne facem griji?
Sunt câteva semne care trebuie să ne pună pe gânduri. Dar şi mai bine e să nu ne gândim prea mult, ci să contactăm un specialist pentru nişte investigaţii.
„Este important ca pacientul sau aparținătorii lui să urmărească apariţia unor dureri sau sângerări; să fie atenţi în primul rând la culoarea urinei, a cărei modificare poate indica o neregulă”, ne sfătuiește Ovidiu Iamandei.