Este mare responsabilitatea unui specialist care lucrează în îngrijirea la domiciliu, pentru că nu are cui să-i ceară ajutor; e doar el cu pacientul, în gestionarea unei situaţii care s-ar putea dovedi mai complexă decât s-a aşteptat. E cu atât mai important ca pregătirea profesională să fie temeinică. Unul dintre specialiştii foarte bine pregătiţi din platforma Beesers este Paul Iordache, asistent medical la clinica A5S Solutions din Piteşti.
A terminat Facultatea de Asistenţă Medicală în 2005, iar la 2 luni de la absolvire s-a angajat în secţia de chirurgie generală a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Piteşti. Este constant în profesia lui şi iubeşte stabilitatea, dar asta nu înseamnă că de-a lungul timpului nu şi-a mai permis mici detururi, cum ar fi un stagiu de doi ani în blocul operator sau colaborarea cu un azil pentru vârstnici. Recent i s-a propus să facă parte din echipa A5S Solutions, pentru a oferi îngrijiri la domiciliu. Decis să ia ce e mai bun din toate, a observat imediat avantajele acestei forme de îngrijire:
„La domiciliu pacienţii sunt relaxaţi, se simt mai în siguranţă. De când cu pandemia oamenii vin cu o teamă şi mai mare în spitale, dar chiar şi înainte se temeau de infecţiile nosocomiale. Apoi mai e atenţia pe care o acorzi fiecărui pacient: pe platforma Beesers primeşti timp suficient în care să stai de vorbă, să-l pregăteşti psihic, să-i explici ceea ce urmează să faci; pe când la spital lucrurile sunt mult mai agitate şi pacienţii mai mulţi, e o alergătură continuă”, spune Paul Iordache.
Solicitările au venit imediat, dar odată cu ele au apărut şi provocările:
„A fost un pacient care a solicitat extragerea firelor de sutură în urma unei intervenţii; doar că nu a citit cu atenţie recomandarea medicală: ele trebuia să fie extrase la 2 săptămâni de la intervenție, iar el a lăsat să treacă mai mult timp, ceea ce a făcut ca intervenția să fie mai dificilă. Fireleerau închistate, dar am putut interveni cu succes. Cei care te cheamă la domiciliu sunt de multe ori mai greu deplasabili, cu multiple afecţiuni; ori nu au un abord venos ca un om sănătos, e mai greu să recoltezi sânge sau să pui o branulă. Într-o unitate cu mai mulţi asistenţi ai cui să ceri ajutor, ori în îngrijirea la domiciliu eşti pe cont propriu. Trebuie să fii foarte atent şi obiectiv cu tehnicile pe care într-adevăr le stăpâneşti”, rezumă Paul Iordache.
În ziua de azi, aproape că nu mai există profesii în care omul să-şi permită să nu evolueze. Acest lucru e valabil şi în îngrijirea la domiciliu, unde un specialist e avantajat dacă poate să ofere o gamă largă de servicii. E un aspect semnificativ şi în viaţa lui Paul:
„M-am înscris la master: studiez kinetoterapia persoanelor cu dizabilităţi, mi se pare că are potenţial în recuperarea pacientului după o intervenţie chirurgicală. Dezvoltarea profesională e foarte importantă, iar colaborarea cu Beesers e încă un pas în acest proces”, consideră Paul Iordache.
Poate că programul lui lasă puţin loc pentru neprevăzut, dar dorului de peisaje noi nu ezită să-i dea curs:
„Îmi place să călătoresc cu familia; încercăm să plecăm chiar şi un weekend, chiar şi o zi! Având un program de lucru încărcat, nu ne prea permitem ieşiri neprevăzute. Totuşi e important să schimbăm aerul: chiar dacă mergem doar într-un parc dintr-un alt oraş, măcar să fie ceva nou”, mărturiseşte Paul.
Cu un pacient imobilizat nu e uşor să te deplasezi la o programare. În plus, costurile s-ar putea să fie chiar mai ridicate dacă e nevoie de aranjamente suplimentare pentru transport. Apelează cu încredere la specialiştii bine pregătiţi din platforma Beesers, precum Paul Iordache din Piteşti.