Bate la uşă încărcat ca Moş-Crăciun, cu o geantă plină de mingi, elastice şi bastoane. Pentru el însă nu ajunge să declarăm că am fost cuminţi, pentru că ştie exact prin ce exerciţii să testeze dacă i-am ascultat recomandările. Vă propun să-l cunoaştem pe Lucian-Gabriel Odagieru din Iaşi, un kinetoterapeut specializat în kinetoterapie şi motricitate specială.
Sunt oameni care îşi urăsc locul de muncă; pentru ei momentul trezirii e un chin, dărâmaţi de gândul la încă o zi petrecută într-un domeniu în care nu găsesc nicio bucurie. Ei bine, Lucian în niciun caz nu e o astfel de persoană, ca dovadă entuziasmul cu care vorbeşte despre meseria pe care a ales-o; sau, mai degrabă, care l-a ales pe el.
A fost sportiv de performanţă timp de 11 ani. Când o accidentare l-a silit să facă o schimbare de carieră, a scos ce e mai bun din circumstanţele date. Cine îl întâlneşte, resimte în el câte ceva din abordarea fără nonsensuri a unui profesor exigent.
„Tratamentul de recuperare prin care am trecut m-a făcut foarte curios, puneam foarte multe întrebări. Şi atunci mi s-a sugerat că, dacă tot mă interesează atât, aş putea să fac şi eu facultatea de kinetoterapie. După absolvire am lucrat la un club sportiv din Bacău, iar apoi am revenit la Iaşi, pentru a oferi îngrijiri la domiciliu„, povesteşte acesta.
Psihoterapia şi kinetoterapia merg mână în mână într-o recuperare eficientă, consideră Lucian. Iar kinetoterapia este o specializare care produce rezultatele cele mai bune în îngrijirea la domiciliu: aşadar într-un cadru informal, unde pacientul care se recuperează în urma unui traumatism se simte confortabil.
„Trebuie să empatizezi foarte mult pentru a avea rezultate, să-l încurajezi pe pacient pe cât se poate. Abia atunci va ţine cont şi de sfaturi; adică nu e de ajuns ceea ce face cu mine, trebuie să repete exerciţiile şi după ce am plecat. Dacă nu se stabileşte o relaţie de încredere, va fi foarte greu”, rezumă Lucian, kinetoterapeut.
Rezilienţa lui merge mână în mână cu ambiţia, o recunoaşte el însuşi:
„Nu mă las uşor. Chiar dacă nu ştiu ceva, mă informez şi găsesc cea mai bună cale, indiferent de diagnostic. Visez ca într-o zi să fac ceva mare. Am observat că anumite metode de recuperare folosite la sportivi ar ajuta şi persoanele sedentare; aş vrea să construiesc o bază care îmbină aceste două aspecte, recuperarea sportivă şi exerciţiile pentru persoanele sedentare”, mărturiseşte Lucian.
Şi ce credeţi că vrea să facă un kinetoterapeut în timpul liber? Păi, mişcare, evident!
„Aş vrea să mai ies la fotbal! M-am apucat din clasa a II-a de sport şi îmi place orice activitate fizică. Ori la serviciu nu obosesc atât muscular, cât psihic”, spune acesta.
Dacă aţi fost mulţumit de serviciile lui Lucian-Gabriel Odagieru sau de un alt expert în domeniul medical înscris în platforma Beesers, nu uitaţi să îl recomandaţi: până la urmă, recomandarea e cea mai sinceră formă de apreciere pentru un specialist!