De data asta, sezonul virozelor și răcelilor se suprapune cu valul 4 de COVID-19. Ai grijă de sănătatea şi de imunitatea ta și a celor dragi! #Beesers îți stă la dispoziție cu tratamente și cu proceduri preventive la domiciliu. Intră în aplicație și aruncă o privire! Apoi opreşte-te un pic, să afli câteva chestii despre sistemul imunitar:
Dacă te-ai uitat la Game of thrones, imposibil să nu-ţi aduci aminte de faza cu „vine iarna”. Oamenii aceia aveau de ce să-şi facă griji, de vreme ce iarna lor ţinea mai mult ca anii noştri. Până şi o iarnă obişnuită e solicitantă pentru organism, care practic e asaltat din toate părţile, încercând să funcţioneze pe avarie, cu resurse pe care nu le mai are.
Sistemul imunitar e o reţea foarte complexă, cu funcţii şi şmecherii care nu sunt pe deplin explorate nici până în ziua de azi. La capitolul memorie e cam ca vikingii din filme: îşi aminteşte de fiecare adversar pe care l-a învins, iar dacă se mai târăşte încă odată prin zonă, dă cu el de pământ din nou. De fapt e structurat pe 2 nivele principale: e întâi de toate imunitatea înnăscută, peste care vin personalizările, în funcţie de lucrurile cu care se întâlneşte de-a lungul vieţii. Din punctul de vedere al sistemului imunitar, febra e un lucru bun: o creştere a temperaturii înseamnă că a apărut o problemă, dar se lucrează pentru a-i da de capăt.
Imunitatea nu are un organ central, precum sistemul respirator sau cel nervos. Celulele sale sunt produse în mai multe locaţii din corp, precum ganglionii limfatici sau măduva spinării. Din păcate odată cu înaintarea în vârstă scade şi imunitatea, pe măsură ce se diminuează numărul şi activitatea leucocitelor.
A ajuta sistemul imunitar cu tratament medicamentos e o treabă complicată; nu ar trebui să te apuci de aşa ceva pe cont propriu, la fel cum nu e indicat să meştereşti în timpul liber la ţeava de gaz. Există metode de prevenţie (prin Beesers poţi solicita de exemplu perfuzii cu vitamine la domiciliu), la care poţi apela cu recomandarea unui medic.
E greşit să crezi că mai mult înseamnă mai bine: sistemul imunitar are un echilibru al său, pe care dacă îl dereglezi vor fi consecinţe. Ca exemplu: alergiile apar atunci când sistemul imunitar reacţionează în exces, tratând ca pericol lucruri absolut inofensive. Pe de altă parte, e evident că organismul va funcţiona cum trebuie dacă va avea resursele necesare şi dacă i se asigură condiţiile potrivite. Accentul e pe prevenţie şi sprijin; sau, revenind la analogia cu ţeava de gaz: treaba ta nu e să umbli la ea la lumina brichetei, dar te poţi asigura că i s-a făcut revizia tehnică şi că robinetul nu e defect.
Aşadar, ce facem cu sistemul imunitar când vine iarna? Peter Openshaw de la Societatea Britanică de Imunologie are câteva sugestii; pariu că unele n-o să-ţi placă, dar te sfătuiesc să le iei în considerare:
- Lasă ţigările: fumatul afectează capacitatea plămânilor de a scăpa de patogeni.
- Fă mişcare în fiecare zi. Exerciţiile regulate sunt bune pentru imunitate, în plus vor împiedica uşoara creştere în greutate din perioada iernii şi îţi vor ţine muşchii încălziţi.
- Ieşi din când în când din bârlog, să mai prinzi nişte vitamina D. Dacă totuşi n-ai mai văzut soare în ultimele săptămâni, somonul, seminţele de chia, nucile şi lactatele conţin vitamina D în oarecare cantităţi.
- Ai grijă ca alimentaţia să fie echilibrată, cu fructe şi legume proaspete pentru vitamina C şi cu cereale integrale pentru zinc, care să ajute în funcţionarea leucocitelor.
- Nu bea prea mult alcool.
- Odihneşte-te, descoperă-ţi propriile metode pentru a scăpa de stres. Dacă dormi mai bine, eşti mai puţin tentat să mănânci nesănătos. Nimic nu dă mai multe şuturi sistemului imunitar ca un somn prost, dublat de o alimentaţie proastă.
Chiar dacă respecţi toate cele de mai sus, chiar dacă te înfofoleşti mai ceva ca Moş-Crăciun, nu uita că gripa se ţine la distanţă cel mai sigur prin vaccin, pe care îl poţi face acum la domiciliu prin Beesers. Ai grijă de sistemul tău imunitar, pentru ca şi el să poată avea grijă de tine.