Variază de la un disconfort uşor la o durere severă; totuşi apariţia durerii de urechi nu înseamnă în mod obligatoriu o condiţie care-ţi pune viaţa în pericol, nu trebuie făcute presupuneri înainte de a fi contactat un specialist.
Simptome
Debutează uneori brusc, alteori ca un disconfort uşor, care devine din ce în ce mai neplăcut. Adesea în paleta de simptome i se alătură ameţelile, scăderea auzului, zgomotele ciudate sau scurgerile de lichide.
Cauze
Chiar şi boli care nu au legătură directă cu urechile pot cauza o durere a acestora, ceea ce face ca numărul cauzelor să fie destul de ridicat. Otita, provocată de răceală sau de rănirea cu tampoanele de bumbac folosite pentru curăţare este o cauză frecventă, dar pe lângă aceasta urechea poate să doară de la:
– Alergii;
– Tuse severă;
– Boli ale maxilarului;
– Inflamaţia trompei lui Eustache;
– Obstrucţia canalului urechii cu apă, obiecte străine sau ceară;
– Oreion;
– Leziuni ale timpanului;
– Frig sau modificări în presiunea atmosferică;
– Condiţii canceroase în organele apropiate.
Când să contactezi un medic
Din cauza gamei largi de afecţiuni, este imposibil să pui un diagnostic fără să consulţi un medic. Apelează la medicul ORL dacă durerea de urechi persistă mai mult de câteva ore.
Prevenţie şi tratament
Şterge cu grijă urechile după scăldatul în piscine şi evită să foloseşti tampoane de vată pentru curăţare. Tratează imediat răcelile şi alergiile pentru a evita o complicaţie a urechii. Copiii trebuie să evite fumul de ţigară, care le va inflama mucoasa nazală şi urechea. În unele cazuri, medicul va prescrie antibiotice orale sau sub formă de picături pentru urechi; nu înceta să le iei odată ce simptomele se ameliorează. Acumulările de ceară care provoacă durere pot fi de asemenea îndepărtate prin picături sau prin spălături auriculare.
Ai întrebări despre durerile de urechi? Specialiştii din platforma Beesers îţi pot răspunde rapid, prin chat medical sau apel video.
Ce primești în CHAT MEDICAL:
– Răspuns la simptome în regim de urgență;
– Recomandări medicale;
– Sfaturi de tratament;
– Ghidaj pentru investigații mai amănunțite;
– Analiză sumară a documentelor medicale.
Ce primești în APEL VIDEO:
– Consultație sumară cu medic de specialitate (15 minute);
– Recomandări medicale;
– Scrisori medicale;
– Sfaturi de tratament;
– Trimitere către alte investigații sau specialități medicale.