Numim nelinişte starea neplăcută de emoţie, de activare extremă. Este însă un termen mai degrabă generic, pentru că persoana neliniştită se poate simţi entuziasmată, excitată, tensionată, confuză sau iritabilă.
Cauze
Neliniştea apare brusc sau în timp; poate dura câteva minute sau câteva săptămâni. Durerea, stresul şi febra pot creşte starea de nelinişte, dar la fel de bine s-ar putea ca aceasta să nu fie cauzată de o problemă de sănătate. Starea de nelinişte e exacerbată de condiţii fiziologice precum sevrajul, reacţiile alergice, supradoza de cafeină, bolile de inimă, hipertiroidismul, infecţiile, intoxicaţia cu monoxid de carbon şi consumul de steroizi sau amfetamine. Alteori însă neliniştea e amplificată de un alt disconfort emoţional, cum ar fi evenimentele traumatice sau spitalizarea la persoanele în vârstă. Agitaţia poate să apară şi în cazul unor tulburări mentale sau cerebrale precum boala Alzheimer, depresia, mania şi schizofrenia.
Când ne adresăm unui terapeut?
Într-o situaţie de pericol e firesc să ne îngrijorăm. În momentul în care starea de nelinişte duce la blocaj, la vizionarea unei catastrofe iminente, vorbim deja de anxietate profundă. În această stare, în care concluziile la care ajungem nu fac decât să ne destabilizeze şi mai mult, e vremea să cerem asistenţă din partea unui terapeut.
Prevenţie
Un program organizat, care ne ancorează în aici şi acum, dă un oarecare control în gestionarea stărilor de nelinişte şi anxietate. Încearcă să separi cât de mult se poate viaţa privată de cea profesională şi să-ţi găseşti activităţi în afara casei, precum voluntariatul. Cititul, ascultatul de muzică şi exerciţiile sunt de asemenea activităţi care să ne distragă atenţia de la griji.
Ce se întâmplă în terapie?
Precum la serviciile medicale de urgenţă, în neliniştea profundă primul pas este stabilizarea, urmată de activarea resurselor de control şi autocontrol. O etapă esenţială este identificarea unor mecanisme de coping adaptativ şi a unei reţele de suport social.
Ai întrebări despre starea de nelinişte? Specialiştii din platforma Beesers îţi pot răspunde rapid, prin chat medical sau apel video.
Ce primești în CHAT MEDICAL:
– Răspuns la simptome în regim de urgență;
– Recomandări medicale;
– Sfaturi de tratament;
– Ghidaj pentru investigații mai amănunțite;
– Analiză sumară a documentelor medicale.
Ce primești în APEL VIDEO:
– Consultație sumară cu medic de specialitate (15 minute);
– Recomandări medicale;
– Scrisori medicale;
– Sfaturi de tratament;
– Trimitere către alte investigații sau specialități medicale.